tisdag 9 november 2010

Torsdag 4 november

Dag 7, Hulhulwe Imfolosi Park


Idag går vi upp tidigt och kör i mörkret, klockan fyra, ned till den entré vi körde in genom igår. Den här gången stannar vi på insidan och väntar på att Euro Zulus guide ska komma körande med safaribil och plocka upp oss.

På väg ut från Hilltop försöker jag köra förbi en grov trädgren som en elefant slängt ut på vägen. Men jag missar grenen med knappa ”millimetern”, eftersom jag inte känner bredden på bilen tillfullo. Trädgrenen slår upp i vänster backspegel och slår ut spegelglaset! I övrigt ingen mer skada, tack och lov. Hoppas vi har självriskeliminering i hyrbilsavtalet.

Rick, vår guide, är lika passionerad, kunnig och fängslande som de guider vid Euro Zulu Guided Tours and Safaris som Eva och jag hade när vi var här 2008. När han inte kan visa oss spännande djur berättar han om floran vi kan se vid vägkanten. Han är trevlig och väldigt allmänkunnig. Det visar sig att Rick har ett specialintresse i botanik. Rick brinner också för bevarandet av vilda djur. Han berättar hur Sydafrika varje dag förlorar en noshörning genom organiserad tjuvjakt. Kina är den stora marknaden för noshörningshorn. Kineserna tror fortfarande att malda noshörningshorn är starkt afrodisakiska. Dessvärre är de lika potenshöjande som att äta naglar eller hår. Viagra, som är bevisat verksamt, borde kineserna istället gå över till.

Rick berättar att en ide, för att stävja tjuvjakten vore att ta in och ”klippa” av alla nationalparkers noshörningars horn. Hornen växer ut igen, som naglar och hår, så ingen större skada är skedd. Djuren får leva vidare. De avklippta hornen kunde man sedan översvämma den kinesiska svarta marknaden med för att dumpa priset så att det inte längre lönar sig att skjuta noshörningar. För just nu är det så lönsamt att man jagar noshörningarna från helikopter. Tre noshörningshorn som exporteras till Kina ger en Sydafrikansk årslön!

Rick har även idéer hur vi ska kunna bevara havssköldpaddorna genom att ”hjälpa naturen”. Han menar att man bör samla in de få sköldpaddsägg man finner för att kläcka dem under kontrollerade former. Säkrade från rovdjur. Sedan släpps de nykläckta sköldpaddorna ut vid en specificerad strandremsa som man kan bevaka eftersom de vuxna sköldpaddorna kommer att återvända till just den stranden för lägga nya ägg. Hans chef, Jeff, som vi ska ha som guide vid vår sköldpaddssafari har uppfattningen att människan inte ska påverka naturen. Rick anser att vi redan påverkat naturen så mycket att den den här inverkan inte spelar någon roll.

Det mest spektakulära under eftermiddagen var att vi kunde se en av lejon dödad, ung buffelhona. Tyvärr hade lejonen ätit sig övermätta på buffeln. De hade, på rovdjurs-/lejonvis, börjat måltiden med att äta upp magsäcken, eftersom där finns mycket vätska. Inte upplyftande att se, men helt enligt naturens lagar.

Turen avslutas med att Rick ordnar med en Braaii-lunch (grill-lunch) i det fria vid en av reservatets alla rastplatser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar