tisdag 9 november 2010

Onsdag 3 november

Dag 6, till Hulhulwe Imfolosi Park, Hilltop camp



Tyvärr stannar vi bara en enda natt i den här ”Edens lustgård”, Phophonyane camp i Swaziland. Vi borde ha stannat minst två nätter, gärna tre. Efter en utmärkt frukost är det oåterkalleligen dags att åka vidare tillbaka till Sydafrika.

När vi ska lämna Phophonyane Falls träffar vi på innehavaren som berättar att man tog över en gammal nedgången ranch på 1980-talet. sedan dess har man idogt byggt ut lodgen år från år till den storlek man har idag. Allt byggmaterial är buret från huvudvägen! Imponerande. Han berättar också att recessionen drabbat hotellverksamheten svårt. Vi alla fyra hoppas att Phohonyane Falls överlever. Det är en perfekt plats för en ”retreat”. Eva, jag, Lisa och Erik rekommenderar den här platsen helhjärtat.

På vägen tillbaka till Sydafrika stannar vi till vid ytterligare hantverkskollektiv. Den här gången vid ett glasbruk, Ngwenya, där en svensk glasmästare varit lärare och inspiratör för verksamheten. Här finn också en mängd andra butiker. Samtliga i ”Fair Trade”-verksamheten. Som innebär att de som skapat det som bjuds ut får en rimlig, rättvis lön för sitt arbete. Vi besöker också Swazicandles. Ännu ett hantverksprojekt som bidrar till att innevånarna i Swaziland får arbetstillfällen. För det behövs, arbetslösheten är dryga 40%. Illavarslande för framtiden. Det kan lätt uppstå konflikter och oroligheter. Även om kungen med sina administratörer tydligen lyckats bättre än Sydafrika med att balansera politiskt.

Swazicandles möter oss en uppsjö fantasifulla, välarbetade ljus. Jag hoppa att de här olika entreprenöriella idéerna får leva vidare och blomstra.

Det känns tungt att lämna Swaziland efter bara 24 timmar. Men nu styr vi till gränsen för att åter ta oss in i Sydafrika och till Hulhulwe Imfolosi Park, Hilltop camp i Zulu Natal-provinsen. Vi intar middag på Hilltop och finner att här var det dyrt! Imorgon ska vi ut på en ”morning drive” i nationalparken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar