onsdag 17 november 2010

Måndag 15 november

Dag 18, från Oudtshoorn till Montagu



Idag besöker vi för tredje gången Cango Wild Life Ranch. Vi börjar bli välkända här hos, främst, de djurskötare som har hand om de stora katterna. Vi måste säga adjö till vår nya adoptivdotter, Lissy. Axel får vi tyvärr inte träffa. Han befinner sig nu i total karantän för att kunna påbörja sin fyra dagar långa resa till djurparken i Ukraina. Vår guide, Rothner Bekker, berättar att man byggt en extra stor bur för Axel så han har möjlighet att röra sig något. Lissy är på lekhumör och leker våldsamt med sina syskon. Vi kan i alla fall säga adjö. När vi återvänder till Sydafrika överväger vi att stanna minst en vecka, gärna två i Oudtshoorn och arbeta som volontärer på ranchen. Vi som har adopterat ett djur på livstid har den möjligheten. Om vi återvänder för att vara volontärer rekommenderar Rothner att mata lemurerna. ”Det har så mjuka händer och är så rart klängiga”, säger han.

Efter att ha betalat min trafikbot på 300 Rand i en NFB-bank kör vi tillbaka till De Zeekoe för att säga adjö och lasta vårt bagage. Känns lite svårt att lämna den här underbara platsen. Att varje morgon vakna till strålande sol över öppna fält med blånande berg i bakgrunden är fantastiskt. Men vi måste vidare till Montagu. Vår värdinna på De Zeekoe säger att vi även adopterat henne säväl som Lissy. Vi är hjärtligt välkomna tillbaka. Känns skönt.

Vägen till Montagu är mycket vacker, Garden Route/ Route 62. Vi börjar med att köra genom ett pass och fortsätter att klättra uppför och runt bergssidor. Med vackra vyer över bergstoppar och djupa dalgångar. Halvvägs till Montagu stannar vi vi den klassiska baren, Ronnies Sex Shop. Ett udda ”vattenhål” mitt ute i ”ingen mans land”. Väl värt att gå in i baren och läsa klottret på väggarna. Klottret är det enda som har med ”sex” att göra. Förutom takdekorationen över baren. Stannar du hos Ronnies Sex Shop, gå in och beundra dekorationen. När vi fortsätter vägrar NDrive GPSen att fungera! Den vägrar starta! Irriterande! Vi återgår till kartan och hittar enkelt vägen till Montagu. En viss obehagskänsla infinner sig eftersom en fungerande navigator bäst behövs i vår sista anhalt, Kapstaden.

Vi når Montagu och vår nattlogi, Mimosa Lodge, efter dryga tre timmar. Får tid med en kortare promenad i Montagu innan det är dags för en femrätters gourmetmiddag. Kocken Bernardh Hess är en utsökt kock. Vi börjar med en Mimosa Quail (vaktel), fortsätter med en underbar champinjonragu, följd av en Springbok Loin och som avslutning en choklad och barndy mousse. Till varje rätt har Bernhard valt passande vin. Utsökta viner. Mimosa Chardonnay 2009 var helt fantastisk. Mimosa Shiraz 2009 var härligt karaktärstark. Efter middagen får jag tillfälle att prata med Bernardh. Det visar sig att han varje vår är i Göteborg, på turistmässan! Eva och jag bjuder på stående fot in Bernardh och hans fru Fida till Varberg. Erik och jag dricker en utsökt lokalt producerad brandy i baren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar