måndag 22 november 2010

Lördag 20 november

Dag 23, Kapstaden, Walk to Freedom

Idag är det tidig frukost. Klockan halv nio kommer en guide från Ilios Travel och hämtar oss på Lézard Bleu för att ta oss på en heldagstur i Kapstaden med avslutning på Robben Island, Walk to Freedom. Vår guide visar sig vara en sedan flera generationer infödd Kapstadenbo. Tariek Handrickse är en mycket kunnig guide och livfull berättare. Tillsammmans med två engelskor far vi iväg. Tariek kör oss till en av de äldsta stadsdelarna i Kapstaden. Vi stiger av i ett område som kallas Malayian Quarter. Det har nu inget med Malaysien att göra utan mer med slavar. Här bosatte sig de första slavarna som blev ”fria”. Idag ett område som är mycket dyrt. Värdet på de mycket små tomter med fastigheter som finns här har rusat i värde.  Området är, hitintills, lugnt och förskonat från mycket av den kriminalitet som finns i den här staden. Du kan tryggt gå på gatorna här under kvällstid påstår Tariek. Husen är målade i klara färger så området står verkligen ut från övriga Kapstadendistrikt. Liknande fenomen har inträffat i Stockholm på söder. Sofo-området har fått en enorm efterfråga med resultat att lägenheternas värdet rakat i höjden.

Efter besöket i Malayian Quarters åker vi till museet som är tillägnat distrikt sex. Ett distrikt med mycket blandad befolkning och ett område som förvisso saknade vatten och avlopp, men där människorna trivdes och höll ihop. Men, av politiska skäl under apartheid revs hela området och de boende delades upp och förflyttades till anda områden och kåkstäder. Eva och jag har tidigare besökt det här museet där området Lugnet i Malmö spelar en stor roll. Lugnet revs också eftersom det var ålderstiget och underhållet eftersatt och de boende förflyttades till andra områden. Precis som i distrikt sex. Därför har det här museet haft ett större utbyte med just Malmö. Tyvärr är Noor, en av grundarna och de drivande för museet, inte här idag. hade varit trevligt att återse den gamle Noor som besökt Sverige och Malmö flera gånger. Banden med Sverige och kampen mot apartheid känns tydligt här i museet.

Tariek kör nu ut i en Township Lalanga, en kåkstad. Här får vi en ny guide, en ung kvinna vid namn Siziwe Mtumtum som visar oss runt i kåkstaden. Siziwe är en kunnig och bra guide här i kåkstaden. Hon berättar personligt om sin barndom där hon och hennes moder fick tillbringa flera nätter i fängelse under apartheid eftersom modern saknade tillstånd att befinna sig i ett visst område av kåkstaden. Som svensk har jag mycket svårt att förstå det här perverterade systemet. Men, å andra sidan känns apartheid som en ”naturlig”, sista dödsryckning från kolonial- och slavtiden. Även de problem man idag har i Sydafrika anser jag vara resultatet av allt som hänt sedan de första européerna satte sin fot här. Nu måste alla goda krafter samlas för att bemästra de problem som finns.

Siziwe pekar på en färggrann byggnad och berättar att det är ett ungdomscentrum som Bill Gates donerat. Den här byggnaden är en samlingsplats för ungdomar där det förutom olika aktiviteter också finns sjuksköterskor som kan ge saklig sexualupplysning och informatörer som ger rätt kunskap om HIV/AIDS. Men när vi går genom kåkstaden stöter vi ihop med ett tåg sjungande män, yngre såväl som äldre. Siziwe berättar att man är på väg med en yngling som ska genomgå en initieringsrit för att gå från pojke till man. Den här riten pågår i en vecka berättar hon. Vad som händer under veckan har hon, som kvinna ingen aning om. jag misstänker att det ”kunskap” som den unga mannen får inte är den bäst vetenskapligt underbyggda.

När Tariek tar hand om oss igen visar det sig att båtarna till och från Robben Island ställt in på grund av för hårt väder! Vi tar oss till biljettkontoret i Waterfront för att flytta vårt besök till en annan dag och tid. Men, tyvärr enda dagen och tiden som finns är måndagen den 22 november, samma dag vi ska påbörja vårt hemresa. Så det blir ingen Robben Island-tur för Erik och Lisa. Eva och jag har nämligen gjort en Walk to Freedom när vi var här 2008. Vi tar lunch i Waterfront. Tariek rekommenderar Ocean Basket och deras "prinsräkor" för knappa 50 Rand. Det visar sig vara ett utmärkt råd. Räkorna är mycket goda. Istället tar vi oss till det stora akvarium som finns här i Kapstaden. Det blir i alla fall en form av kompensation för den uteblivna Walk to Freedom. På kvällen tar vi oss med taxi till tapasrestaurangen Fork, som vi rekommenderats av våra värdar här på Lézard Bleu. Vi äter underbara tapas och dricker gott vin till. En perfekt avslutning på en perfekt, upplevelsefylld dag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar