onsdag 10 november 2010

Onsdag 10 november

Dag 13, Knysna, Valsafari

Efter frukost på Stannards Guest Lodge kör vi till Plettenberg Bay för en valsafari med Ocean Blue Adventures. Idag ska hoppas vi få se några valar. Eva och jag såg inga valar, men väl sälar 2008.

Alla som ska ut på valsafari samlas vid Ocean Blue Adventures huvudkontor. Vi utrustas med flytväst och går ned till stranden och klättrar i den båt som ska ta oss ut på vår valsafari. Ofta saknar man bryggor längs de milslånga sandstränderna så båtarna på sina trailers knuffas ut i vattnet med traktorer.

Väl ute till havs visar det sig att vi får en kraftig sjögång i rakt ostlig vind. Båtföraren tar oss till en av de många klippor som bebos av sälar. Efter att ha tittat på sälkolonierna sätts kursen ut mot mitten av Plettenbergbukten. Vår guide för ett anrop på sin kommunikationsradio. Efter samtalet meddelar han att turen ställs in av säkerhetsskäl. Den ostliga vinden kommer att tillta tidigare än prognosen plus att valarna just på grund av vinden flyttat ut på djupare vatten. Långt från där vi befinner oss.

Vi ställs inför valet att få våra pengar i retur eller att få en plats i nästa dags valsafari. Eva, jag, Lisa och Erik bestämmer oss omgående för att söka vår lycka imorgon. Vår guide försäkrar oss om att även morgondagen ska bli strålande vacker och med lite vind från annat väderstreck än öst. Så vi satsar på morgondagen.

Istället kör vi nu till Tsitsikamma nationalpark för att uppleva när den kraftiga ostliga vinden piskar upp vågor som slår mot klipphällarna i nationalparken. Ett magnifikt skådespel. Vi intar lunch Tsitsikamma nationalpark och tar en promenad efter lunchen. Vi hoppas på att få se en klippdass. Men djuren håller sig undan.

Vid tretiden på eftermiddagen kör vi in mot Knysna igen, men stannar till på Tenikwa Wildlife Awareness Centre. En av de många center som tar hand om skadade och utrotningshotade Afrikanska djurarter. Eva och jag besökte parken 2008. Nu har den blivit större, men med färre kattdjur (just nu). Vi får klappa en gepard under parkguidens överinseende. Vi avslutar dagen med en middag på fiks restaurangen 34° Syd här i Knysna.

Trots en inställd valsafarai blev det en lyckad dag i strålande solsken och med en svensk högsommardags temperatur. Behaglig värme! Genomblåst, saltstänkt och solbränd känner jag nu tröttheten komma smygande.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar