torsdag 11 november 2010

Torsdag 11 november

Dag 14, Knysna, valsafari och shopping

Idag är det åter frukost tidigt för att hinna till vårt andra försök att se valar och delfiner. I går fick valsafarin avbrytas i förtid. Fel och för hård vind var orsaken. Idag när vi kommer till Plettenberg Bay är det ganska lugnt och vinden har vänt. Det blåser inte längre från öster utan vinden har svängt över till västlig. Medan vi skriver in oss hos Ocean Blue Adventures, tar kaffe och tar på oss flytvästar börjar vinden tillta.

Förväntansfulla för andra gången kliver Eva, jag, Erik och Lisa upp i en av Ocean Blues katamaranskrovsbåt som står i en båttrailer i sanden på stranden. Tekniken att sjösätta är att en traktor i maximal fart knuffar ut trailer med båt i dyningarna. Om allt fungerar går båten fri och kan med motorkraft ta sig ut från stranden. Precis som igår startar safarin med att vi besöker pälssälsklipporna. Vi är utleda på att se pälssälar! Eva och jag fick se pälssälar redan 2008 vid vår första Sydafrikaresa. Även om vår guide när han berättar om att pälssälarna lever i harem, med ett ironiskt leende fäller kommentaren - "precis som vår president!". Nu vill vi se humpbackvalar och delfiner!

Vinden från väst tilltar i styrka och vi får kraftiga saltvattenduschar under färden ut till havs för att se om några valar fortfarande finns kvar i bukten. Men inga valar ser vi. Återigen får vi ta oss in till utgångspunkten utan att ha sett någon val. Den här gången rejält våta. Tekniken att landa båten är att med full fart köra upp på sandstranden. Vi har fortfarande kvar att få se valarna. Väl i land berättar guiden att valarna kom tidigt i år och nu, troligen, lämnat bukten. Bästa tiden att se valarna är från juni till oktober. i november månad är det ofta för sent. Dessutom har valarna varit ovanligt tidiga i år.

Vi beslutar att resten av dagen ägna oss åt shopping. Men först åker vi tillbaka till Knysna och vår Stannards Guest Lodge för att få av oss allt salt och byta kläder. Ombytta åker vi tillbaka till Plettenberg Bay. Nära Plettenberg kör jag om en mycket långsamtgående lastbil. Jag beslutar mig för att köra om lastbilen vid omkörningsförbud. En vit Ford Focus följer mig i omkörningen och när jag kommit om ser jag blåljus och hör korta sirenstötar från Forden. En civil trafikpolisbil! Vi är på väg till shopping och jag vill inte tjafsa utan erkänner mitt fel. Jag får böter på 300 Rand. Motsvarar omkring 280 kronor.

Resten av dagen förlöper utan större incidenter, med nya inköp hos Old Nick i Plettenberg Bay. Ikväll har vi en traditionell afrikansk braaii, grill. David, praktikant på Stannards från universitetet i Lyon där han studerar ekonomi, hjälper oss med att få igång grillen. Vi grillar lammkotletter och äter en god sallad till. Skönt att slippa restaurangmat för en kväll. Vi drícker gott Sydafrikanskt rosévin och rödvin till maten. Imorgon kör vi till Oudtshoorn för att träffa vår adopterade gepardpojke, Axel. Det är troligen så att jag måste göra upphåll i publicerandet av nya dagsintryck här på min blogg eftersom jag blir utan internetanslutning under några dagar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar