tisdag 9 november 2010

Tisdag 2 november

Dag 5, Phophonyane Falls, Swaziland

Idag lämnar vi Krugerparken efter att ha inkasserat ”the Big Five” och redan klockan sju en exportlicens för vår hyrbil från Avis representanten vid Skakuza camp. Avis har utmärkt hög servicegrad! Vi kan nu tryggt köra till Swaziland.

Swaziland är ett kungadöme inne i Sydafrika. En liten enklav styrd av en vald kung. Vi måste passera en passkontroll för att lämna Sydafrika och ta oss in i Swaziland via passkontroll och tull. Passkontrollen och tullen på den Sydafrikanska sidan är formell, byråkratisk och opersonlig. På Swazilandsidan är det rena motsatsen. Glada, pratsamma, trevliga passpoliser och tullare. Men vår exportlicens för hyrbilen fungerar utan problem.

Vi kör genom ett underbart landskap. Böljande med höjder och dalar. Norra delen av Swaziland är bedövande vackert! Rekommenderas! Eva och jag tyckte att det Sydafrikanska landskapet var underbart, men det här är än skönare. Jag tycker det påminner om norra Italien. Vi kör mot Pigs Peak, orten där vår nästa anhalt, Phophonyane Falls Lodge ligger.

Vi lämnar huvudvägen utanför Pigs Peak och kör in på en grusväg. Vi passerar bostäder för skogsarbetare och kör in på en ännu smalare och gropigare väg. Det är tur att vi har fått ut en Toyota HiLux även om den styva fjädringen gör att Erik och Lisa i baksätet studsar runt inne i kupén. Den höga markfria gången kommer väl till pass här. Vi kommer efter mycket skumpande fram till en grind. Phophonyane Falls är en nationalpark. Vi meddelar vår ankomst och får köra ytterligare några hundra meter fram till receptionen.

Här möts vi av en trevlig receptionist och får två anställda som hjälper oss bära väskorna till våra ”Bee Hives” som vi ska bo i en natt. Det visar sig vara ett bedövande vackert ställe. Lungt, underbar natur, vandringsleder och ett litet vattenfall i området. Allt välordnat och lättillgängligt (förhållandevis). Våra ”bikupor” är utsökt smakfullt inredda liksom samtliga byggnader på området. All byggnader smälter in i naturen på ett underbart sätt.

Under dagen besöker vi den hantverksbutik som ligger i Pigs Peak. Här finns utsökta arbeten av flätat sisalhampa. Fat och korgar med motiv, smycken med små utsökt flätade motiv. Det fina är att allt görs i hemmen hos de som arbetar för de företag som sköter försäljning och distribution. De arbeten som finns här går att köpa vi internet hemifrån! Men inget går upp mot att se produkterna på ort och ställe.

På kvällen intar vi en utsökt måltid av mycket hög klass. Jag väljer en grillad kyckling med sås gjord på ett ”hemligt” Swaziländskt recept. Utsökt gott! Bästa måltiden hitintills. Vi får se om det kan bli bättre.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar