fredag 12 november 2010

Fredag 12 november

Dag 15, från Knysna till Oudtshoorn

Idag ska vi lämna Stannards Guest Lodge. Ett mycket trevligt ställe att tillbringa några nätter. Ägarna är från Frankrike. Det här stället är det näst bästa under den här resan, hitintills. Bäst har Phophonyane Falls varit.

Vi lämnar våra resväskor på Stannards. För idag, på förmiddagen, ska vi besöka Knysna Elephant Park. En park där man tar hand om föräldrarlösa unga elefanter och elefanter som skadats av tjuvjägare eller andra djur. När Eva och jag var här 2008 fick Eva mata ett par små ”baby”-elefanter. I år fick vi mata, tillsammans med ett trettiotal andra besökare, något mer vuxna elefanter. Parken har på två år blivit besvärande turistanpassad. Nu kan man erbjuda övernattning tillsammans med elefanterna!



Erik lyckades tappa sin iPhone som, givetvis, blev söndertrampad av en elefant. Det får bli en ny iPhone för Erik när vi kommer hem. Han har förutseende nog, tagit en extra försäkring för sin iPhone. Vi lastar in våra resväskor som med näppe ryms i den lilla Hyundai IX35. Nu, efter några dagar med den här bilen saknar jag den Toyota HiLux vi hade tidigare. Hyundai IX35 är en utomordentligt trist bil. Fjädringen är styv, väghållningen dålig och motorstyrkan katastrofalt underdimensionerad. Kupén är hyfsat rymlig för fyra vuxna. En finess när jag backar är att i backspegeln visas en kamerabild från en videokamera monterad i den bakre, femte dörren. Bilen är alltför hög och klossig, SUV utan att vara SUV, så sikten bakåt är minst sagt minimal. Föraren måste ha sikthjälp bakåt! Hyundai IX35 kan inte rekommenderas!

Från Knysna kör vi till George och vidare mot Oudtshoorn över bergen. George visar sig vara till stora delar en helt nybyggd stad längs huvudvägen. Det innebär att NDrive navigatorn blir helt förvirrad och envisas med att lura in oss i staden! Jag tycker det är dåligt att aktuella kartor inte med automatik laddas ned i navigatorn. Tillverkare av GPS navigatorer borde lära sig av Apple. Det gäller att erbjuda bekvämlighet och tillgänglighet för kunden/användaren om man ska lyckas. Se på Apple! När vi lämnat George reser vi genom ett underbart ”alp”-landskap. Här finns ett antal restplatser med bedövande vacker utsikt. De dryga 12 mil som skiljer Knysna från Oudtshoorn klaras av på två och en halv timme. Vi checkar in på De Zeekoe Guest Farm och kan konstatera att stället är sig likt. Eva och jag tillbringade en natt här under vår första Sydafrikaresa 2008.


Vi åker redan idag till Cango Wildlife Ranch för höra oss för hur man planerat vårt möte med Axel, vår adopterade gepard. Vi får beskedet att vi kan komma 09.30. Då ska Axel vara klar för en promenad. Åter på De Zeekoe intar vi en utsökt fyra rätters middag. Struts till huvudrätt, som sig bör här i Oudshoorn, staden med många strutsfarmer. Den här middagen ligger på samma nivå som den underbara middag vi intog i Phophonyane Falls, Swaziland. I morgon ska vi gå med Axel i koppel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar