söndag 14 november 2010

Söndag 14 november

Dag 17, Prince Albert Pass, Swartzberg Pass

 

Söndagen börjar med strålande sol och en prognos om minst 30 graders värme. Vi börjar dagen med att besöka Cango Wild Life Ranch för att åter hälsa på Axel och Lizzy. Lissy kommer fram till oss när vi kommer in i ”barnhagen”. Övriga små gepardungar leker med varandra långt från oss och Lissy. Vår guide är som igår Rothner Bekker. Han är en kunnig guide som har god hand med samtliga kattdjur. Vi talar med Rothner om möjligheten att få arbeta som volontär någon vecka och det visar sig vara möjligt. Eva ovch jag får överväga i framtiden om vi dels får råd och dels avsätter tid att arbeta som volontär med de vilda kattdjuren på Cango Wild Life Ranch.

Vi har planerat att ta en tur in i Swartzberg Pass och Prince Albert Pass. Rothner berättar att han är uppvuxen vid foten av Swartzberg och känner till det mesta om naturen i området. Han rekommenderar en tur upp i berget längs den väg som byggdes under 1800-talet för hand. Vi passerar DeZeekoe Guest Farm för att ta med oss en picknick-korg som vi beställde vid frukosten. Sedan bär det av till Swartzberg Pass.

Vid foten av berget övergår vägen från asfalt till grus. Vägen slingrar sig utmed bergssidan upp till toppen av berget. Stundtals så smal att två bilar har svårt att mötas. Ibland har vägen så många gupp, länsmansryggar och håligheter att den underdimensionerade fjädringen, men främst stötdämpningen, blir påtaglig. Hyndaien kommer stundtals i resonanssvängningar som tar tid att dämpa! Värdelöst! Det måste varit svårt och tagit lång tid att bygga den här vägen. Utsikten från toppen är bedövande vacker. Söndag är tydligen en mindre bra dag att för en utflykt till Swartzberg. Förutom en strid ström av bilar pågår också en mountainbike tävling! Vi parkerar på en utsiktspunkt som är tom, så när som på ett par på motorcykel, något nedanför toppen och tar fram vår picknick-korg. Vi kan konstatera att man glömt kaffet. Smörgåsarna är goda och juicen vi fått med är törstsläckande. Dessutom har vi mycket frukt i korgen.

På väg tillbaka från dagen upplevelse stannar vi åter till vid Cango Wild Life Ranch. Den här gången för att inta varsin kopp iskaffe. Iskaffet här är gott och kallt. Nu har yttertemperaturen stigit mot 40 gradersstrecket. ”Aircon” i Hyndaien fungerar tillfredställande, som tur är. På väg till DeZeekoe Guest Farm stannar vi till vid den strutsfarm som ligger nära vår guest farm. I butiken konstaterar vi att varorna som bjuds ut har ett lätt till kraftigt överpris. Den här strutsfarmen har blivit alldeles för turistifierad för vår smak. Vi kör till vår guest farm och får det kaffe som vi inte fick med oss på utflykten till Swartzberg Pass.

Ikväll äter vi en femrätters meny här på DeZeekoe Guest Farm. Vi har redan beställt huvudrätten som blir afrikansk, Traditional Cape Malay Bobotie, malt strutskött med grönsaker, banan, kokos och en sötsur sås. Utsökt gott. Imorgon är det dags att köra vidare. Då till Montagu och logi med ett franskt kök. Mer imorgon, om ett fungerande bredband finns.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar